Ciekawe
0

Dietoterapia w chorobach: endometrioza

Wpływ diety na organizm jest znany nie od dzisiaj. Coraz częściej nauka przedstawia nam dowody o korzystnym działaniu diety nie tylko w prewencji i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, nowotworach oraz chorobach układu kostnego. Do grona chorób uwarunkowanych po części dietetycznie na pewno należy zaliczyć endometriozę, czyli gruczolistość. W przypadku wciąż słabo poznanej jednostki chorobowej, jaką bez […]

Wpływ diety na organizm jest znany nie od dzisiaj. Coraz częściej nauka przedstawia nam dowody o korzystnym działaniu diety nie tylko w prewencji i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, nowotworach oraz chorobach układu kostnego. Do grona chorób uwarunkowanych po części dietetycznie na pewno należy zaliczyć endometriozę, czyli gruczolistość. W przypadku wciąż słabo poznanej jednostki chorobowej, jaką bez wątpienia jest endometrioza dieta wykazuje silny wpływ na przebieg choroby, szansę nawrotów i nasilenie objawów.

W skrócie o endometriozie

W endometriozie prawidłowy nabłonek wyścielający jamę macicy znajduje się w obrębie struktur otaczający macicę. Ogniska nieprawidłowego nabłonka odnaleźć można w jajnikach, jajowodach i w obrębie jamy brzusznej. Choroba wiąże się z wieloma dolegliwościami: do najważniejszych zaliczyć należy niepłodność oraz silne objawy bólowe. Co interesujące, w endometriozie dieta może skutecznie ograniczać te dolegliwości i wspierać proces leczenia.

Jakie produkty dietetyczne pozytywnie wpływają na przebieg endometriozy?

W typowej patogenezie jednostki, którą jest endometrioza dieta implikuje odpowiedź zapalną ustroju oraz stężenia hormonów, szczególnie wpływając na zawartość estradiolu i innych estrogenów w osoczu.
Do produktów i suplementów skutecznie wpływających na przebieg endometriozy należy zaliczyć:
– ryby morskie, tran, orzechy : pozytywny wpływ wynika głównie z dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz ze stosunkowo wysokiej zawartości witaminy D3. Oba te składniki mają silne działanie ograniczające proces zapalny i towarzyszące mu dolegliwości bólowe. Istotny, pozytywny wpływ ma również witamina A, E.
– owoce i warzywa: główną bronią w ograniczaniu dolegliwości związanych z endometriozą jest pozytywny i przeciwzapalny wpływ błonnika. Produkty roślinne zawierają również duże ilości witaminy C (silny inhibitor zapalenia) oraz związków z grupy izoflawonidów, mocno modulujących nasilenie procesów zapalnych i wpływające pozytywnie na gospodarkę hormonalną. Wysoka zawartość żelaza w diecie według badań również ogranicza przebieg i ryzyko nawrotów endometriozy.
– Kurkumina, gałka muszkatołowa: związki kurkuminy modulują wpływ estrogenów na komórki ognisk endometriozy.

Ważna jest także suplementacja diety:

– Witamina D3 w dawce dobowej co najmniej 2000 IU (jednostek międzynarodowych),
– Witamina E (1200 IU) oraz witamina A (1000 IU),
– Preparaty cynku, manganu oraz wapnia,

Dzięki zrównoważonej diecie możliwe jest szybkie ograniczenie dolegliwości i postępów nawet tak poważnej choroby, jaką jest endometrioza. Warto wesprzeć leczenie za pomocą zbilansowanej diety!

Artykuł zrealizowany przy współpracy z miracolo.clinic/leczenie-endometriozy/terapia-zywieniowa.html.

Share:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest

Autor: MegaNews

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zabiegi medycyny estetycznej – sposób na piękne ciało

Coraz większa część społeczeństwa widzi potrzebę korzystania z szerokiej oferty zabiegów upiększających, jakie oferują kliniki medycyny estetycznej. Nie można się...

Zamknij