Dom i wnetrze
0

Dom pachnący świętami

W połowie listopada większość osób żyje zbliżającymi się świętami. Dzieci zaczynają pisać listy do Mikołaja, a dorośli zastanawiają się, jak wszystko zorganizować, aby zdążyć przed Pierwszą Gwiazdką. Jest to czas, w którym można wszystko na spokojnie zaplanować i nie zostawiać niczego na ostatnią chwilę. Wszystko zaczyna się w kuchni Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w […]

dom-pachnacy-swietamiW połowie listopada większość osób żyje zbliżającymi się świętami. Dzieci zaczynają pisać listy do Mikołaja, a dorośli zastanawiają się, jak wszystko zorganizować, aby zdążyć przed Pierwszą Gwiazdką. Jest to czas, w którym można wszystko na spokojnie zaplanować i nie zostawiać niczego na ostatnią chwilę.

Wszystko zaczyna się w kuchni

Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w większości polskich domów. Już na początku grudnia czuć zapach choinki i świątecznych przypraw. W kuchni zaczyna robić się tłoczno i gwarno, bo to już najwyższy czas na początek kulinarnych zmagań. Na stołach najczęściej pojawiają się potrawy z karpia, śledzia i innych ryb, kapusty i grzybów oraz suszonych owoców. Nie sposób wyobrazić sobie, że wszystkie potrawy uda się przygotować tuż przed Wigilią, dlatego część z nich można zrobić wcześniej. I tak np. marynowane ryby i przetwory będą potrzebowały czasu i pojemnej lodówki – dzięki temu nabiorą smaku i może uda się przekonać nawet największych niejadków, aby spróbowali wszystkich potraw znajdujących się na stole. Zapach świątecznego jedzenia roznoszący się po całym domu jest zapowiedzią zbliżającego się czasu spokoju, radości i rodzinnych spotkań.

I tam też się kończy

Najczęściej jest tak, że długo oczekiwane święta mijają bardzo szybko i nim się obejrzymy, już trzeba będzie wrócić do rzeczywistości i codziennych obowiązków. Trwające nawet ponad miesiąc przygotowania dotyczą zaledwie kilku dni, ale mimo to, zawsze staramy się, aby wszystko wyszło idealnie. Zdarza się, że po kilku dniach przy stole jesteśmy jeszcze bardziej zmęczeni niż przedtem, ale jest to inne zmęczenie niż to, które czujemy po ciężkim dniu w pracy. A przygotowane jedzenie zostaje jeszcze na kilka najbliższych dni. Tylko odpowiedni sprzęt kuchenny pozwoli nam przechować je bez żadnych strat. W takich sytuacjach sprawdzą się nowoczesne i funkcjonale lodówki, które oprócz dużej pojemności i wielu praktycznych pojemników i szuflad, wyposażone są w nowoczesne technologie pozwalające na przechowywanie obok siebie produktów świeżych i przetworzonych bez utraty właściwości odżywczych i walorów smakowych.

Koniec roku to gorący czas dla wielu osób. W firmach trwa zamykanie minionego roku, uzupełnianie dokumentów i rozliczanie z wykonanej pracy, a w domach zaczynają się przygotowania do świąt. Na te ostatnie czekają nie tylko najmłodsi, ale też dorośli, którzy mogą spędzić wtedy czas z najbliższymi i zapomnieć o obowiązkach służbowych towarzyszących im niemal codziennie.

 

 

Share:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest

Autor: MegaNews

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Nie tylko monety…

Firmy numizmatyczne w Polsce coraz częściej wprowadzają do swoich sklepów nowe, niespotykane kolekcje monet i numizmatów. Jeden z najbardziej znanych...

Zamknij