Dom i wnetrze
0

Jakie garnki gastronomiczne wybrać?

Zanim dokonamy zakupu naczyń gastronomicznych w celu urządzenia restauracji, warto jest poznać czym charakteryzują się poszczególne komplety garnków. W końcu narzędzia za pomocą których przygotowujemy i serwujemy potrawy mają duży wpływ na to, czy są one zdrowe i czy smakują klientom. Co mamy do wyboru? Oferty sklepów z naczyniami pozwalają nam na wybór różnorodnych kompletów […]

cookstore

Zanim dokonamy zakupu naczyń gastronomicznych w celu urządzenia restauracji, warto jest poznać czym charakteryzują się poszczególne komplety garnków. W końcu narzędzia za pomocą których przygotowujemy i serwujemy potrawy mają duży wpływ na to, czy są one zdrowe i czy smakują klientom.

Co mamy do wyboru?

Oferty sklepów z naczyniami pozwalają nam na wybór różnorodnych kompletów naczyń. Naszą uwagę powinniśmy zwrócić przede wszystkim na tworzywo z jakiego dane naczynia są wykonane. W gastronomii stosowanie rozwiązań innych iż w naszej prywatnej kuchni jest wymagane. Biorąc za przykład garnki gastronomiczne – ze względu na ich wysoki poziom eksploatacji cechują się dość rozmiarami, specjalnie zamontowanymi uchwytami oraz pokryciem, które pozwala na szybkie mycie nawet najtrwalszych zabrudzeń.

Dokonując wyboru możemy przebierać pomiędzy garnkami gastronomicznymi, które są wykonane z różnorodnych tworzyw . W zależności od tego, jakie rozwiązanie wybierzemy, inne będą warunki przygotowywania potraw oraz odmienny będzie zestaw akcesoriów wykorzystywanych do mieszania czy przekładania dań. Przy wyborze odpowiedniego kompletu warto zwrócić uwagę na funkcjonalność – ważną kwestią jest możliwość łatwego przechowywania tego rodzaju wyposażenia.

Naczynia wykonane ze stali nierdzewnej

Komplet metalowych naczyń gastronomicznych jest jednym z najczęstszych rozwiązań na jakie decydują się restauratorzy. Taki rodzaj garnków posiada wiele zalet, które pozwalają na swobodną i bezawaryjną pracę w restauracji o dużym natężeniu klientów.

Zestaw garnków gastronomicznych wykonanych ze stali nierdzewnej jest przede wszystkim odporny na działanie rdzy, kwasów oraz drażniących środków czyszczących. Dno garnka złożone z kilku warstw umożliwia równomierne rozprowadzanie ciepła na całym korpusie garnka, dzięki czemu jedzenie podlega szybkiej obróbce termicznej i na dłużej zachowuje właściwą temperaturę. Idealny garnek wykonany ze stali nierdzewnej będzie dość ciężki – w ten sposób łatwiej nam będzie zachować jego stabilność na kuchence. Dodatkowo, będzie bardziej odporny na zadrapania i wgniecenia.

Naczynia ceramiczne i gliniane

Naczynia określane mianem ceramicznych wykonane są z metalu i pokryte odpowiednią warstwą ceramiki. Natomiast garnki gastronomiczne z gliny są wcześniej wypalane oraz pokrywane specjalnym zabezpieczeniem, aby mogły przetrwać w nienaruszonym stanie na długi okres czasu.

Ceramiczne zestawy garnków pozwalają korzystać z nich zarówno do smażenia i gotowania na kuchence, jak i do zapiekania w piekarniku. Przyrządzane potrawy nie przywierają do dna naczyń, a sama powłoka jest odporna na działanie detergentów oraz rdzy. Minusem jest fakt, że garnki ceramiczne nie zawsze nadają się do użycia na kuchenkach indukcyjnych. W przypadku naczyń z gliny, najczęściej możemy spotkać się z tak zwanymi garnkami rzymskimi. Pozwalają one na pieczenie i duszenie bez użycia tłuszczu, a jedynie za wykorzystaniem pary wodnej. Za ich pomocą można piec mięso, chleb oraz dania warzywne.

Wysokiej jakości szybkowary znajdziesz w ofercie sklepu Cook Store

Share:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest

Autor: MegaNews

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!

Przeczytaj poprzedni wpis:
janmar
Drewniane meble kuchenne

Kuchnia to zwykle najbardziej eksploatowana część domu i dlatego przy okazji jej aranżacji lub remontu chcemy wybrać meble, które nie...

Zamknij