Moda na zdrowe odżywanie na dobre zagościła nie tylko w mediach, ale również na polskich stołach. Coraz częściej uważnie czytamy etykiety produktów, zwracamy uwagę na ilość warzyw na talerzu, a także wybieramy aktywny odpoczynek zamiast leżenia przed telewizorem. Uprawianie porannego joggingu przestało być postrzegane jako rozrywka tylko dla mieszczuchów, a w restauracjach coraz częściej słychać pytanie o dania bezglutenowe. Bycie fit zaczyna być standardem, do którego należy dostosować nie tylko plan dnia, ale również preferencje żywieniowe. Jak w tym wszystkim nie zwariować?
O szkodliwości cukru mówi się nie od dziś, jednak czy naprawdę konieczne jest zamienianie słodkiej latte na kubek czarnej, gorzkiej kawy? Babcia sypała go do herbaty, mama dodawała do ciasta, a dzieciaki na podwórku obsypywały nim cytrynę. Ciężko uwierzyć, że produkt, który towarzyszy nam od pokoleń, na każdym spotkaniu rodzinnym oraz na większości tych ze znajomymi, ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie, a tym samym – na samopoczucie.
Oczywiście, idealnym rozwiązaniem byłoby całkowite wyzbycie się ochoty na słodycze, jednak czy w tym szaleństwie tkwi jakakolwiek metoda? Producenci eko żywności pojawiają się na rynku niczym grzyby po srogim deszczu, dzięki czemu możemy zadbać o zdrowie niewielkim kosztem.
Cukier trzcinowy
Prawdopodobnie najbardziej popularne zastępstwo dla cukru białego. Cukier trzcinowy dostaniemy w większości sklepów pod domem, o dużych marketach nie wspominając. Produkt na stałe wpisał się w menu restauracji – i mowa tu nie tylko o modnych knajpkach z Krakowskiego Przedmieścia, ale także o amerykańskich gigantach serwujących kuchnię typu fast food. Warto jednak również w tym przypadku zwrócić uwagę na etykietę znajdującą się na opakowaniu – na fali popularności cukru trzcinowego, wiele producentów zaczęło… barwić jego biały zamiennik przy użyciu melasy lub karmelu. Pamiętajmy, aby sprawdzić czy w opisie produktu widnieje słowo nierafinowany.
Miód
O zbawiennych skutkach miodu wie każde dziecko – nie dość, że dobry na katar i na kaszel, to jeszcze smaczny. Produkt wyróżnia się jednak nie tylko właściwościami leczniczymi, ale także dużymi wartościami odżywczymi. Naturalny miód dostarcza organizmowi składników niezbędnych do jego prawidłowego rozwoju, poprawia warstwę odpornościową, a przede wszystkim jest pysznym dodatkiem do porannej kawy lub herbaty. Pamiętajmy jednak, że zbawiennych właściwości produktu doświadczymy tylko podczas spożywania miodu naturalnego.
Syropy
Coraz częściej spotykanym rozwiązaniem stają się różnego rodzaju syropy. I tak, posiadający kilkukrotnie niższy indeks glikemiczny niż cukier, syrop z agawy może stanowić doskonały dodatek do gorących napojów oraz wielu potraw, także kuchni polskiej. Pochodzący z Meksyku, charakteryzuje się delikatnym, słodkim smakiem, który może przypaść do gustu również dzieciom. Lepiej znanym dodatkiem na polskich stołach jest jednak kanadyjski syrop klonowy. Wielu z nas może kojarzyć się z serialami zza wielkiej wody, w których jest niezbędnym dodatkiem do puszystych naleśników. Syrop klonowy może jednak nadać wyrazisty smak także innym potrawom (w tym również mięsu!), sprawdzić się jako polewa do lodów czy tajemniczy dodatek do serwowanych na przyjęciu ciast bądź koktajli. Co ciekawe, czysty syrop klonowy może mieć zbawienny wpływ na pracę wątroby.