Parapetówka czyli impreza organizowana z okazji zakupu nowego domu zwykle gromadzi wielu naszych znajomych. Oczywiście jako nowi gospodarze chcemy zorganizować imprezę z prawdziwego zdarzenia, pełną smakołyków.
Jakie przekąski będą najlepszym rozwiązaniem na imprezę zwaną parapetówką? Oto przykładowe menu, które pomoże Ci otrzymać zawieszkę gospodarza idealnego.
Opracowane menu zależy od wielu czynników. Przede wszystkim od zaproszonych na imprezę gości. Inne dania podamy rodzinie, inne studentom. Dla tych drugich z pewnością wystarczyłyby suche przysmaki w postaci chipsów i paluszków. Dla rodziców i rodziny warto wysilić się o nieco bardziej wysmakowane dania.
Kto jada sałatki ten piękny i gładki
Na imprezę dobrze jest przygotować sałatkę gyros. Jest bardzo smaczna i w dodatku pożywna. Mięsko wypełni brzuchy gości i sprawi, że będą najedzeni na kilka godzin.
Przygotowując sałatki warto zdecydować się na takie, które jako jeden ze swoich składników posiadają makaron. Z jednej paczki makaronu możemy bowiem przygotować bardzo dużo sałatki. Przy dużej liczbie gości będzie to aspekt niezwykle ważny.
Aby zadowolić wszystkie gusta możemy też przygotować sałatkę wielowarzywną. Jest bardzo uniwersalna i dlatego powinna smakować każdemu.
Nieco wykwintnie i zdrowo
Spośród jedzenia na przyjęcie warto przygotować faszerowane jajka. Pięknie zaprezentują się jajka z kawiorem. Bardzo smaczne będą także te z tuńczykiem. Sposób przygotowania takiej przekąski jest bardzo prosty. Wystarczy ugotować jajka i wypełnić miejsce żółtka farszem.
Jaka faszerowane to bardzo tani sposób na ekskluzywną przekąskę, która w dodatku nie kosztuje zbyt dużo.
Na szybko
Przekąską bardzo pożywną i w dodatku bardzo prostą w przygotowaniu będą także grzanki. Możemy przygotować takie z serem na wierzchu lub bardziej wysmakowane np. z oliwkami, szynką lub tuńczykiem. Wygląd oraz skład zapiekanek zależy tylko i wyłącznie od nas.
Zapiekanki mogą być także dodatkiem do dania przygotowanego na ciepło np. zupy gulaszowej lub pieczonego mięsa.
Swojsko przy wódce
Od dawien dawna w Polsce mamy zwyczaj przygryzania wódki ogórkiem. Dlatego, polecamy również przygotowanie na imprezę smalcu przetopionego z pieczarkami, cebulką i boczkiem w bezpośrednim sąsiedztwie z ogórkami kwaszonymi oraz świeżym chlebem. Taka pajda chleba na pewno zasmakuje naszym gościom, którzy będą popijali zimną wódkę.
Taki domowy smalec na pewno przywoła gościom prawdziwie sielską i rodzinną atmosferę.
Podczas planowania menu na parapetówkę pamiętajmy, aby zaplanować obecność różnych składników. Dobrze, żeby było trochę produktów mięsnych i trochę wegetariańskich. W ten sposób nikt nie wyjdzie od nas głodny i niezadowolony.
Jedzenie na przyjęcie najlepiej jest wykonać w ten sam dzień, ewentualnie nieco wcześniej. Dlatego właśnie decydujmy się na takie potrawy, które nie zajmą nam podczas przygotowania zbyt wiele czasu.