Wróciłaś z Erasmusa w Hiszpanii. Wyjazd okazał się cudowna przygodą, a ty poznałaś sympatycznych ludzi z całego świata i zaprosiłaś ich do siebie. Chcesz pokazać im tradycyjną polską gościnność i przygotować na obiad coś specjalnego, potrawę, która jest uznawana za narodową. Rozwiejemy twoje wątpliwości. Oto kilka pomysłów na specjały z Polski.
Gołąbki
Jeśli pochodzisz z kraju nad Wisłą, to na pewno nie raz próbowałeś domowych, oblanych pomidorowym sosem – gołąbków. Zawinięty w liście kapusty mięsny farsz jest uwielbiany przez Polaków. Pojawia się często podczas świąt lub celebrowania zaślubin państwa młodych. Pikantnie doprawiony z pomidorowym sosem z pewnością przypadnie do gustu twoim gościom.
Bigos
Choć danie nie przyciąga estetyką podania, to jednak wszystkie wątpliwości zanikają po spróbowaniu tego specjału. Nikt nie jest w stanie oprzeć się intensywnemu aromatowi kiszonej kapusty połączonej z mięsem, suszonymi śliwkami i podgrzybkami. Przepis na to tradycyjne polskie danie jest często przechowywany przez nestorki rodów i przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Pierogi
W Polsce niemalże uwielbiane. Miejsc, w których się je podaje nie brakuje – ciągle otwierane są nowe pierogarnie. Jednak najlepsze są te domowe gołąbki. Tradycyjne to te serwowane z farszem serowo-ziemniaczanym. Jednak wariacji na temat pierogów powstało wiele. Z farszem mięsnym, kiszoną kapustą, owocami – śliwką, truskawką, ze szpinakiem. Podaje się je ugotowane, jak i odsmażane, ze skwarkami lub kleksem śmietany. To danie również bardzo smakuje obcokrajowcom, dlatego jeśli nie masz pomysłu na potrawę iście polską – pierogi będą znakomitym rozwiązaniem.
Polski żur
To tradycyjna polska zupa. Gęsta, tłusta z białą kiełbasą, często podawana w chlebie. Żurek jest uznawany za potrawę staropolską, którą zajadali się już nasi dziadowie. Współcześnie zupa jest serwowana podczas domowych obiadów, ale także wykwintnych kolacji czy choćby uroczystego śniadania wielkanocnego. Aby prawidłowo ją przyrządzić należy użyć prawdziwego zakwasu z mąki, dobrej wędliny oraz jajek.
Schabowy z ziemniakami i zasmażana kapustą
To typowe danie obiadowe w Polsce. Kotlet ze schabu jest jadany również w innych krajach, jednak podawany z zasmażaną kapustą i młodymi ziemniakami niezmiernie często gości na polskich stołach. Choć danie nie jest wykwintne, to jednak bardzo smaczne. Tradycyjnego można urozmaicić wkładając do mięsnej rolady dodatek z sera, szynki lub papryki, które po usmażeniu nadadzą wyborny smak. Danie z pewnością przypadnie do gustu twoim gościom.
Jeśli szukasz dodatków do tradycyjnych, polskich potraw, zajrzyj na przetwory warzywne i owocowe.