Wysokiej jakości garnki ze stali nierdzewnej mogą w nienagannym stanie służyć przez wiele lat. Aby wysokie temperatury, ostre środki myjące i kontakt z wodą nie miały negatywnego wpływu na wygląd i funkcjonalność naczyń, należy poświęcić im odrobinę uwagi. Jak dbać o garnki i patelnie wykonane ze stali? Sprawdź!
Piękne i praktyczne garnki na długo
Zanim zrobisz użytek z nowych garnków, koniecznie odpowiednio je przygotuj. W tym celu porządnie umyj naczynia miękką ściereczką i łagodnym płynem, a następnie zagotuj w nich wodę.
Jeśli nie chcesz, aby stalowe ścianki pokryły się nieestetycznymi rysami, wymień ostre gąbki i tak zwane druciaki na bardziej delikatne myjki. Podczas przygotowywania posiłków zwróć uwagę, czy płomienie nie dosięgają bezpośrednio ścianek garnka. Dno naczynia powinno dokładnie przylegać do pola grzewczego!
Sól, najczęściej używana przyprawa w kuchni, może powodować korozję. Aby garnki nie pokryły się rdzawymi plamami, sól zawsze dodawaj do zagotowanej wody.
Szok termiczny
Stal nierdzewna „nie lubi” wysokich skoków temperatury. Zalewanie gorących naczyń zimną wodą może bardzo negatywnie wpłynąć na ich kondycję. Ponadto, nie rozgrzewaj na kuchence pustych naczyń.
Osad
Składniki mineralne zawarte w wodzie mogą powodować wytrącanie się specyficznych, jasnych plam na dnie i ściankach garnków. Osad bez problemu możesz usunąć przy pomocy kwasku cytrynowego lub octu.
Mycie w zmywarce – tak czy nie?
Wysokiej jakości garnki wykonane ze stali nierdzewnej 18/10 można bezpiecznie myć w zmywarce. Dla stali z domieszkami niklu i chromu wysokie temperatury i ciśnienie oraz ostre detergenty nie są zagrożeniem. Pamiętaj jednak, aby garnki po umyciu wytrzeć do sucha miękką ściereczką. Możesz również natrzeć ścianki olejem spożywczym, który stworzy ochronną warstwę. Więcej praktycznych informacji znajdziesz na stronie gerlach.pl.