Azjaci cieszą się dobrym zdrowiem przez całe swoje długie życie. Nie jest tajemnicą, że jednym z elementów, które mają niebagatelny wpływ na ich samopoczucie jest właśnie ich jadłospis. Kuchnia azjatycka należy do najzdrowszych na świecie. Jakie są zalety spożywania posiłków rodem z dalekiego Wschodu?
Zdrowie, uroda i znacznie mniej osób z nadwagą
Kuchnia azjatycka jest smaczna, zdrowa i kolorowa. Patrząc na naszych dalekich przyjaciół z krajów azjatyckich nie możemy oprzeć się wrażeniu, że wyglądają oni na pełniejszych energii i cieszących się lepszym zdrowiem od nas – Europejczyków. Mniej osób z nadwagą czy cierpiących na choroby cywilizacyjne. Azjaci pozostają szczupli przez praktycznie całe swoje życie, a zasługi za ich doskonały stan można bez zwątpienia przypisać przede wszystkim diecie.
Jadłospis Azjatów bogaty jest w wysokiej jakości składniki. Mimo że wiele potraw z tych krajów jest smażonych, to jednak do ich obróbki wybiera się tłuszcze nienasycone.
Podstawą warzywa i dobre mięsa
Podstawą diety azjatyckiej są warzywa i dobrej jakości mięsa. Na talerzu Chińczyka, czy Japończyka często znajdziemy nieprzetworzone, a nawet surowe warzywa, które są bogate w składniki mineralne i witaminy.
W kuchni azjatyckiej bardzo popularne są również produkty sojowe, a więc – tofu, tempah, czy pasta miso, która jest popularnym zamiennikiem mięsa. Mimo, że Azjaci bardzo chętnie w swoich potrawach ujmują soję, to jednak nie można im przypiąć „łatki” wegetarian, gdyż równie chętnie spożywają oni wieprzowinę, np. w popularnych zupach typu ramen.
Ryż – znak rozpoznawczy azjatyckiej kuchni
Ryż jest tym dla Azjatów, co ziemniaki dla Polaków. Swoje ulubione źródło węglowodanów dodają do praktycznie każdego dania (zamiennie z noodlami) i trudno im sobie wyobrazić potrawę bez jego obecności. Ryż jest bardzo uniwersalny, gdyż można go przyrządzić na wiele sposobów. Zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Stabilizuje poziom cukru we krwi, zawiera dużo skrobi, a energia uwalniana z niego jest przyswajana przez organizm powoli, dzięki czemu ryżem nasycimy się na dłużej.
Ryby morskie i owoce morza
W skład diety azjatyckiej wchodzą również ryby morskie i owoce morza. Bogate w kwasy omega-3, które pozytywnie wpływają na układ krążenia i zapobiegają chorobom serca. Trudno nie wspomnieć w tym miejscu również o algach i glonach, które dodaje się do zup i innych dań. Są one znakomitym źródłem jodu, błonnika, magnezu i żelaza, a także wspomagają gospodarkę wodną całego organizmu. Co więcej, są niskokaloryczne.
Dania gotowe do gotowania kuchni azjatyckiej zamówisz na stronie https://cookingbox.pl/kategoria-produktu/region/kuchnia-azjatycka/