Organizując różnego rodzaju uroczystości w sezonie letnim, warto zastanowić się nad menu które powinno być dostosowane do panującej aury. Kiedy jest gorąco, niewiele osób ma ochotę na ciężkie posiłki. Dlatego dobrym posunięciem będzie zrezygnowanie z tradycyjnego gorącego rosołu i tłustego kotleta, na rzecz delikatnych i lekko strawnych potraw.
Obiad niekoniecznie na gorąco
Aby nie przesadzać ani w jedną, ani w drugą stronę można zaserwować gościom zimną zupę, czyli tak zwany chłodnik i ciepłe drugie danie. Chłodnik jest to potrawa znana od setek lat, może być wykonana na słodko lub wytrawnie. Jednak wiedząc, że po obiedzie na stołach pojawią się desery, pozostańmy przy propozycji najbardziej popularnego chłodnika z botwiny lub ogórkowego.Drugie danie powinno zawierać delikatne i nietłuste mięso oraz bardzo dużą ilość warzyw w postaci surówek. Ziemniaki można zastąpić różnego rodzaju kaszami ugotowanymi na sypko lub ryżem.
Desery czyli ciasto, lody, granita lodowa, sorbet
Optymalnym rozwiązaniem na porę letnią będą wszelkiego rodzaju ciasta i torty z dodatkiem owoców, ponieważ jak najczęściej należy korzystać z dobrodziejstw owoców, którymi możemy się cieszyć tylko kilka miesięcy w roku. Lody różnego smaku serwowane z wieloma dodatkami, bardzo często w postaci płonących pucharów, zapewne uświetnią naszą imprezę.Lżejszą lodową propozycją od lodów są sorbety i granity lodowe. Różnica między nimi to głównie struktura, sorbet jest gładki w swojej konsystencji, natomiast granita wygląda jak pokruszony lód smakowy. Syropy do granity najczęściej mają smaki owocowe lub kawowe, natomiast sorbety są na ogół owocowe.
Zimna płyta tętniąca kolorem
Niezliczona ilość świeżych owoców i warzyw, wręcz obliguje nas do tego, aby było ich bardzo dużo w przekąskach. Postarajmy się aby sałatki nie były typowe na ciężkim majonezie. Ale lekkie warzywno-owocowe z sosami ziołowymi, na bazie oliwy lub jogurtu naturalnego. Na półmiskach z serami i wędlinami, nie może zabraknąć elementów owocowo-warzywnych dzięki, którym wszystko będzie prezentowało się apetycznie i świeżo.
Jest tak wiele propozycji letnich potraw, zarówno na dania główne jak i desery czy przekąski, że żal nie skorzystać. Dlatego nie warto trzymać się tradycyjnego menu, kiedy nasza impreza może być urozmaicona i udekorowana sezonowymi i zdrowymi posiłkami.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z http://www.siorbet.pl/