Wokół grzybów narosło wiele mitów, szczególnie chętnie powtarzane są późnym latem i jesienią. To dlatego, że wtedy wskutek niewiedzy, nieostrożności dochodzi do największej ilości zatruć grzybami.
Mit pierwszy – grzyby nie mają wartości odżywczych
Mimo tej obiegowej opinii Polacy chętnie zbierają grzyby i spożywają je pod różną postacią. Dlaczego? Bo grzyby pięknie pachną i doskonale smakują, zwłaszcza rydze marynowane.
W rzeczywistości jednak grzyby zawierają wiele cennych składników. Witaminy, mikroelementy, białko. Kurki i rydze swój żółty i pomarańczowy kolor zawdzięczają dużej zawartości beta-karotenu, czyli witaminy A. Jest to jeden z wielu antyoksydantów, który ma działanie antynowotworowe, obniża poziom cholesterolu. Grzyby zawierają także witaminy, mikroelementy. Najważniejszym jednak składnikiem grzybów jest białko. Najwięcej jest go w pieczarkach i borowikach, zwłaszcza suszonych. Mają go więcej niż mięso wołowe, to bardzo ważna informacja dla wegetarian i wegan, którzy wyeliminowali mięso ze swojej diety.
Mit drugi – grzyby jadalne nie szkodzą
W rzeczywistości grzyby są potrawami ciężkostrawnymi, dlatego zjedzone w nadmiarze mogą powodować dolegliwości żołądkowe. Z tych względów nie zaleca się ich dzieciom i osobom starszym.
Mit trzeci – trujące są tylko grzyby z blaszkami
Nieprawda, nie wszystkie grzyby z blaszkami są trujące. Jest kilka wyjątków, jak kurki i rydz.
Mit czwarty – grzyby nie mają wartości dietetycznej
Grzyby są produktami niskokalorycznymi, 100 gram to zaledwie 40 kcal. To efekt tego, że 60-80% masy grzyba stanowi woda.
I na tym koniec najczęściej występujących mitów. Czas na to co najważniejsze, czyli smak grzybów.
Najlepsze grzyby
W powszechnej opinii za króla grzybów uważany jest borowik, nazywany także prawdziwkiem. Charakteryzuje się aromatycznym zapachem i wyrazistym smakiem.
Smakosze grzybów za króla smaku uważają jednak rydza, zwłaszcza tego smażonego na maśle. Rydza nie można suszyć więc większe zbiory trzeba szybko przetworzyć.
Rydze marynowane to najprostszy i najszybszy sposób na zagospodarowanie obfitych zbiorów i zabezpieczenie zapasów na całą zimę. Bezpośrednio po zbiorze grzyby trzeba oczyścić i gotować przez 10 minut. W tym czasie można przygotować zalewę octową z dodatkiem cukru (powinna mieć nieco łagodniejszy smak). Napełnione słoiki trzeba pasteryzować przez kilkanaście minut. Potem przez całą zimę rydze marynowane można wykorzystywać do różnych potraw.
Rydze marynowane kupisz w sklepie Vitapol