Współczesne śluby i wesela zmieniają się, tak samo jak zmienia się moda – dawniej trwały one dwa dni, były huczne i gromadziły gości w liczbie przekraczającej 100 osób. Dzisiaj jest nieco inaczej – młodzi ludzie pragną świętować, jednocześnie nie chcą, aby wspólne życie rozpoczynało się od kredytu – bo w taki właśnie sposób opłacane były olbrzymie wesela. Jak zorganizować niewielkie, ale uroczyste wesele, jednocześnie ciesząc się doniosłymi chwilami i nie opróżniając swojego portfela? Oto kilka wskazówek!
Wybór sali!
Do organizacji wesela kluczowy jest wybór sali. Jeśli nie chcemy płacić olbrzymich kwot pomyślmy o restauracji hotelowej czy też sali umieszczonej poza granicami miasta. Oczywiście ważne jest również to, aby sala nie była bardzo oddalona od miejsca zawarcia ślubu – USC czy też kościoła. Wybierając lokal koniecznie umówmy się na spotkanie z managerem sali. Podczas rozmowy powiedzmy, o jaki termin chodzi, uściślijmy liczbę gości oraz godziny, w których ma być zorganizowane przyjęcie. Warto dodać, że przyjęcia wydawane w tygodniu a nie w weekendy są znacznie tańsze, do tego nie ma zazwyczaj problemów z wolnymi terminami.
Podczas rozmowy z managerami sali ustalamy również menu – szefowie kuchni są w stanie zaoferować nam różnorodne dania i desery, w tym również potrawy zgodne z dietą bezglutenową, wegetariańską i wieloma innymi.
Przystrojenie sali, obsługa
Zazwyczaj dekoracjami sali zajmuje się personel restauracji hotelowej, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy samodzielnie zajęli się tym tematem. Dekorowanie możemy zlecić również doświadczonym dekoratorom czy też florystom, jednak i tu musimy liczyć się z dodatkowymi kosztami.
Obsługą sali podczas przyjęcia weselnego zająć się kelnerzy pracujący w restauracji. To doświadczone osoby, których zadaniem jest zadbanie o czystość stołu, dostarczanie ciepłych posiłków i pomoc gościom.
Szukasz idealnej lokalizacji dla swojego wesela w obrębie Warszawy? Skorzystaj z atrakcyjnych cen i doskonałej oferty Hotelu Lord – wesele w hotelu Lord w Warszawie.