eltying.com.pl
  • Biznes
  • Ciekawe
  • Dom i wnetrze
  • Motoryzacja
  • Technologia
  • Turystyka
  • Zdrowie i uroda
Sprawdź
Wysokiej jakości zestaw garnków
Wybieramy meble do jadalni
Wyposażenie kuchni – jakie noże i garnki wybrać?
Nowoczesny, lekki wózek 3w1 – jaki model wybrać?
Jak wybrać optymalne oświetlenie dla domu?
Jak dobrać rozmiar bielizny wyszczuplającej?
Jazda konna – sport dla każdego!
Rozwód – czy pomoc adwokata będzie niezbędna?
Przytulna sypialnia z szafą
Meble na balkon – jaki komplet wybrać?

eltying.com.pl

  • Biznes
  • Ciekawe
  • Dom i wnetrze
  • Motoryzacja
  • Technologia
  • Turystyka
  • Zdrowie i uroda
Ciekawe

Podstawowe informacje na temat szybkowaru

by Michalska 18 lutego, 201631 października, 2018
written by Michalska 18 lutego, 201631 października, 2018
Podstawowe informacje na temat szybkowaru

cookstore
W szafkach kuchennych każdej gospodyni domowej znajdują się sprzęty, których przed laty używały nasze babcie i które, wbrew pozorom, nie wyszły jeszcze z powszechnego użytku. Co zdecydowało o wielkiej popularności szybkowaru, jaka jest jego budowa, i do czego w ogóle on służy?

Co to jest?

Szybkowarem nazywamy naczynie o ponadprzeciętnie grubych ściankach oraz dnie. W naczyniu tym można uzyskać bardzo wysoką temperaturę, a to za sprawą szczelnej pokrywy, która w trakcie gotowania powoduje znaczny wzrost ciśnienia. Zasada działania naczynia opiera się na prawach fizyki: przy ciśnieniu ok. 2 atmosfer woda osiąga temperaturę wrzenia dopiero w 130 stopniach Celsjusza.
Szybkowar jest naczyniem przeznaczonym do gotowania potraw, które w normalnym garnku gotowałyby się bardzo długo, czyli np.:
– golonka,
– gulasz wołowy i wieprzowy,
– królik.
Ale doskonale sprawdza się także wtedy, kiedy chcemy nieco skrócić czas gotowania ziemniaków, kapusty czy innych potraw. Nie nadaje się jednak niestety do gotowania takich dań jak ryż czy kasza, ponieważ, zwiększając swoją objętość, mogłyby zatkać zawór bezpieczeństwa. Jest to więc naczynie prawie uniwersalne.

Budowa

Jak już wspomniano wyżej, szybkowar jest naczyniem o bardzo grubych ściankach i dnie, wykonanym z aluminium lub stali nierdzewnej. Najważniejszą jego częścią jest hermetyczna pokrywa, najczęściej wyposażona w uszczelkę, która zapewnia utrzymanie odpowiedniego ciśnienia i temperatury. Dodatkowo szczelność naczynia zapewnia samo ciśnienie, które dociska pokrywę.
Pokrywa na środku wyposażona jest w zawór, którym uchodzi nadmiar pary wodnej. Oprócz tego zawór ten, po zakończonym gotowaniu, pozwala na przywrócenie normalnego ciśnienia wewnątrz naczynia. Ma to istotne znaczenie, ponieważ:
– ciśnienie, wzrastając, mogłoby w końcu rozsadzić naczynie od środka,
– nawet, gdyby udało nam się zatrzymać wzrost ciśnienia na pewnym poziomie, nie udałoby się nam otworzyć naczynia.
Budowa samego zaworu jest bardzo prosta: jest to aluminiowa lub stalowa sztabka, zawieszona na krótkim pręciku. Sztabka ta blokuje wypływ powietrza, kiedy jest w najniższym położeniu. Wystarczy jednak unieść ją, a powietrze i para wodna uchodzą z naczynia, powodując spadek ciśnienia.

Jak bezpiecznie otworzyć szybkowar?

Jest to bardzo proste, jeśli tylko opanuje się specjalną technikę. Po pierwsze należy, przy użyciu zaworu bezpieczeństwa, wypuścić nadmiar pary wodnej, która w przeciwnym wypadku mogłaby nas poparzyć.
Następnie, w starych modelach szybkowarów, należy mocno ścisnąć uchwyty pokrywy i samego naczynia i ściągnąć z nich specjalną zapinkę. Następnie rozsunąć obydwie rączki i ustawić pokrywę pod kątem do naczynia, aż uda się ją z niego wyjąć.
Oczywiście w nowszych modelach technika ta jest nieco mniej skomplikowana.
Naczynie zwane szybkowarem ma bardzo wiele zalet, z których najważniejszą jest, jak sama nazwa naczynia wskazuje, szybkie warzenie potraw. To z kolei pozwala na oszczędniejsze gotowanie. Dlatego prawdopodobnie naczynie to, wynalezione w XVII wieku nadal zajmuje ważne miejsce w naszych kuchniach.
Artykuł powstał w oparciu o materiały dostarczone przez Cook Store

0 comment
0
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Michalska

previous post
Spiralne stojaki rowerowe
next post
Cechy dobrego szkolenia CIT

You may also like

Jakie spódnice są obecnie najmodniejsze

18 grudnia, 2018

Wózki dziecięce

26 maja, 2014

Fotografia jako ekspresja osobowości

9 czerwca, 2017

Jedynie takie miejsce dla młodych twórców – GURUPA

23 stycznia, 2018

Sport ponad wszystko

3 grudnia, 2018

Aplikacje e szkoły

19 lutego, 2015

Jaki jest lepszy sposób na oświadczyny niż romantyczna...

15 grudnia, 2017

Legoland

26 maja, 2014

Własny popcorn – sposób na biznes?

1 sierpnia, 2017

Kindergeld bez tajemnic

6 czerwca, 2017

Recent Posts

  • Wysokiej jakości zestaw garnków

    18 września, 2020
  • Wybieramy meble do jadalni

    8 września, 2020
  • Wyposażenie kuchni – jakie noże i garnki wybrać?

    20 sierpnia, 2020
  • Nowoczesny, lekki wózek 3w1 – jaki model wybrać?

    7 sierpnia, 2020
  • Jak wybrać optymalne oświetlenie dla domu?

    1 sierpnia, 2020

Categories

  • Biznes
  • Ciekawe
  • Dom i wnetrze
  • Motoryzacja
  • Technologia
  • Turystyka
  • Zdrowie i uroda
łóżka drewniane Visby

Tags Cloud

akcesoria kuchenne aranżacja aranżacja kuchni aranżacja ogrodu aranżacja wnętrz aranżacje biznes budownictwo dieta domy drewniane finanse fotobudka fotobudka cena garnki klocki lego kuchnia kursy online lampy ogrodowe marketing meble meble do ogrodu meble do salonu meble kuchenne meble ogrodowe meble tarasowe meble z technorattanu moda odgrzybianie pomieszczeń ogród pasty do zębów platformy e-learningowe pościel reklama sklep medyczny sport szczoteczki do zębów szkolenia szkolenie elektryczne sztućce turystyka wesele wyposażenie kuchenne wyposażenie wnętrz zadaszenia tarasów łóżka drewniane

@2018


Back To Top