Coraz więcej osób docenia wspaniałe smakołyki pochodzące z domowych spiżarni w obliczu wysoko przetworzonych, gotowych, wszechobecnych potraw na wynos. Warto zadbać o zdrowie nasze oraz całej rodziny i samodzielnie przygotować łatwe i smaczne przetwory, z których można korzystać przez cały rok. Na początek można się pokusić o zrobienie śliwek w occie winnym.
Śliwki w occie winnym – pyszne i banalnie proste w przygotowaniu
Do przygotowania śliwek w occie potrzebne będą nam oczywiście te pyszne, fioletowo-granatowe owoce o delikatnym smaku. najlepiej będą się do tego nadawać śliwki węgierki, które przybyły do Polski z Węgier, stąd właśnie ich nazwa.
Kolejnymi składnikami, bez których nie będzie możliwe przygotowanie przetworów to przede wszystkim: cukier, ocet winny, wino czerwone – może być wytrawne lub półwytrawne, a także przyprawy. Ponadto istotny będzie również cynamon, goździki, płatki migdałów oraz starta skórka pomarańczy.
Jak przyrządzamy śliwki w occie winnym?
Przygotowanie przetworów należy rozpocząć od opłukania owoców i umieszczenia ich luźno w słoiczkach. Należy pamiętać o tym, aby nie urywać śliwkom ogonków. Można je również delikatnie nakłuwać widelcem. Następnie w niewielkim garnuszku należy przygotować zalewę złożoną z wina, octu winnego oraz cukru. Zalewę podgrzać, jednak nie doprowadzać do wrzenia.
Gotową zalewę przelewamy do słoików i pozostawiamy na 24 godziny. Po upływie tego czasu zalewę przelewamy ponownie do garnuszka w celu podgrzania całości. Następnie zalewa ponownie ląduje w słoiczkach. Cały cykl powtarzamy 4 razy. Za czwartym razem do zalewy dodajemy wszystkie przyprawy. Gotowe przetwory zakręcamy i przechowujemy w spiżarni lub piwnicy z dala od słońca.
Śliwki do doskonałe źródło witamin i minerałów!
Lekarze podkreślają, że warto jeść śliwki, ponieważ są one bardzo bogatym źródłem całej masy witamin i minerałów. W śliwkach można znaleźć witamin z grupy A, B, C oraz E, a także fosfor, magnez, wapń, potas oraz żelazo.
Spożywanie śliwek w occie winnym w znacznym stopniu poprawia apetyt, reguluje procesy trawienne oraz zapobiega nieprzyjemnym zaparciom. Dodatkowo lekarze podkreślają, że śliwki mają bardzo pozytywny wpływ na obniżenie złego cholesterolu we krwi. Dodatkowo zaleca się ich spożywanie wszystkim osobom, które cierpią na wszelkie dolegliwości gastryczne. Nie trzeba chyba już wspominać o ich wspaniałym smaku. Dodatkowo stanowią one doskonały dodatek do wielu różnych dań.
Śliwki w occie winnym kupisz na sklep.vitapol.net