Bez ostrego, precyzyjnego noża nawet najprostsza kuchenna czynność może sprawiać wielkie trudności. Aby zapewnić sobie wygodę podczas siekania, krojenia oraz filetowania, warto wymienić stare, tępe noże na doskonale wyważone i wyprofilowane modele z wysokiej jakości materiału. Jak spośród ogromu opcji wybrać najlepszą? Sprawdź!
Na co zwrócić uwagę?
Największy wpływ na jakość noży ma główny budulec ich ostrza. Obecnie największą popularnością wśród profesjonalistów i amatorów cieszą się modele wykuwane ze stali nierdzewnej. Wysokogatunkowy metal jest odporny na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania, odkształcenia i korozję. W przeciwieństwie do modeli ceramicznych, noże stalowe można bez problemu naostrzyć w domowych warunkach i upuszczone na podłogę nie pękają.
Aby mieć pewność, że nóż będzie w nienagannym stanie służył w kuchni przez długie lata, wybierz model wzbogacony o chrom, nikiel, molibden lub wanad. Ponadto, ostrze noża powinno być twarde, a jednocześnie elastyczne na tyle, żeby pod wpływem nacisku lub płynnej zmiany kąta podczas krojenia nie pękało. Do określenia twardości noża służy tak zwana skala Rockwella. Optymalną wartością w skali jest 52-56 HRC.
Gdzie szukać solidnych noży?
Poszukiwania wysokiej jakości noże warto zacząć od sprawdzenia oferty dostępnej na stronie gerlach.pl. W sklepie internetowym cenionego producenta znajdziesz szeroki wybór noży kuchennych o zróżnicowanej budowie i przeznaczeniu. Noże marki Gerlach są nie tylko wygodne w użyciu, ale również bezpieczne. Ergonomiczna budowa, staranne wyważenie oraz zastosowanie materiałów o antypoślizgowej powierzchni sprawiają, że siekanie, szatkowanie czy filetowanie nie jest dla naszych dłoni żadnym zagrożeniem.