Zaburzenia pracy przewodu pokarmowego są charakterystyczne dla nowoczesnych społeczeństw. Z roku na rok odnotowuje się coraz więcej zachorowań na takowe. Trudności przysparza jednak fakt, iż diagnoza nie zawsze jest stawiana w porę. Warto zatem na bieżąco monitorować stan swojego układu trawiennego, a także stosować profilaktykę, w postaci zdrowszej diety oraz częstszej fizycznej aktywności. Mocno przetworzone produkty, dominujące w żywności cukry i konserwanty – wszystko to może prowadzić do groźnych zaburzeń. Jednym ze szczególnie często występujących schorzeń układu pokarmowego jest grzybica jelit. Najczęściej dotyka ona osób z zaburzonym systemem immunologicznym a także kobiet (szczególnie w okresie menstruacji). Polega ona na niekontrolowanym rozroście bakterii oraz drożdżaków Candida na ścianie jelit, co prowadzi do zaburzeń flory bakteryjnej. Gnijące w jelitach drożdżaki mogą przedostawać się do krwioobiegu – co może prowadzić do zainfekowania całego ustroju.
Jakie są objawy grzybicy jelit?
Kiedy drożdżaki zaczynają się namnażać oraz fermentować na ścianie jelit tworzą się gazy. Stąd – głównym objawem grzybicy jelit pozostają wzdęcia. Nierzadko towarzyszą im inne dolegliwości gastryczne – naprzemienne zaparcia i biegunki. Prócz tego charakterystyczne dla schorzenia są: uczucie pełności (nawet po niewielkim posiłku), bóle w rejonie podbrzusza, a także bóle mięśni i stawów, uczucie przelewania się płynu w jelitach, przewlekłe zmęczenie – zarówno fizyczne jak i psychiczne, oraz inne infekcje grzybicze (np. w jamie ustnej, pochwie czy pęcherzu), a nawet choroby skórne. Początkowo objawy grzybicy jelit nie są mocno zauważalne, należą do nich np. metaliczny posmak w ustach czy trudny do poskromienia apetyt na słodkości. Stanowi to swego rodzaju niebezpieczeństwo, bowiem zbyt późne wykrycie i leczenie mogą niekorzystnie oddziaływać na pracę układu immunologicznego, a więc przyczyniać się do rozwoju innych schorzeń. W zaawansowanej grzybicy wzrasta podatność na wszelkiego rodzaju infekcje, charakterystyczne przez cały okres trwania zainfekowania grzybami Candida są natomiast zaburzenia emocjonalne i zmienność nastrojów. Aby zweryfikować stan naszego organizmu i wykluczyć zachorowanie na grzybicę jelit warto wykonać kompleksowe badania, w tym test obciążeń.
Przyczyny choroby i jej terapia
Główną przyczyną grzybicy jelit pozostaje nieprawidłowy sposób odżywiania sprowadzający się do nadmiernej konsumpcji cukrów. Poza tym jednak problem może stanowić antybiotykoterapia, a także stosowanie farmaceutyków obniżających kwasotę w żołądku czy wiążące się z innymi chorobami zaburzenia w składzie flory bakteryjnej w jelitach. Mówiąc o przyczynach warto pamiętać, że można je wykluczyć wdrażając odpowiednią profilaktykę. Przede wszystkim należy zredukować ilość węglowodanów w diecie (a najlepiej całkowicie wyeliminować cukry proste), unikać wysoko przetworzonej żywności, produktów fermentowanych, pleśniowych serów. Leczenie grzybicy jelit również sprowadza się do zmian w diecie – nie stosuje się natomiast typowej farmakoterapii ograniczając ją do podawania prebiotyków. Lekkostrawne posiłki powinny zawierać produkty pełnoziarniste, gotowane i surowe warzywa – zwłaszcza buraki, bakłażana, szpinak, dynię, marchew, cukinię, tylko kwaśne owoce (jak kiwi, porzeczki, grejpfruty), kompoty, chude mięsa, ryby i jaja. Naturalnie należy unikać żywności zawierającej drożdże pod jakąkolwiek postacią, cukru (co dotyczy również laktozy obecnej w mleku), a także ostrych przypraw. Żadnej z potraw nie należy piec czy wędzić, a nade wszystko – smażyć. Warto przy tym pamiętać, że grzybica jelit należy do jednej z najbardziej zaraźliwych dolegliwości. Jej terapia nie powinna więc ograniczać się tylko u jednego z domowników, u którego wykryto widoczne objawy.
więcej: http://zdrowiedza.pl/objawy-grzybicy-jelit/